Skoči na vsebino

O društvu

Športno društvo Utrip je društvo za športno rekreacijo, ki je nastalo leta 1999 in ima za seboj kar nekaj uspešno izvedenih dogodkov in projektov, med drugim tudi postavitev športnega parka – igrišča v Zmincu.

Trudimo se, da bi z njim utripalo čim več članov vseh generacij in bi potrebo po gibanju vcepil tudi podmladku, za katerega želi, da rekreacijo sprejme kot del vsakdana.

Po nekajletnem mirovanju je društvo v začetku leta 2013 z močno osveženo in visoko motivirano ekipo ponovno zaživelo s polno močjo. Svojo dejavnost smo razširili tudi na akcije, ki so v splošnem vaškem interesu in tako bo ostalo tudi v bodoče, saj nam članom ni vseeno v kakšnem okolju živimo in se gibljemo. Smo družbeno kritični in proaktivni.

Glavne rekreativne dejavnosti društva so tek, pohodništvo, kolesarjenje in balinanje in razne organizirane vadbe. Če dejavnosti podrobneje pogledamo – tečemo tako gorske kot ravninske teke, pri pohodništvu poleg klasik, ki so pri vaščanih in članih dnevno na sporedu t.j. skok do Arharjeve kapelice na sv. Petra hribu ali do cerkvice na sv. Lovrenca ter tradicionalnega Prešernovega pohoda, ki v letu 2020 praznuje 20. izvedbo, pogosto organiziramo tudi t.i. Lunin pohod – ob polni luni se odravimo na nočni pohod. Ukvarjamo se z gorskim in cestnim kolesarstvom, saj nam tras v bližnji in daljnji okolici nekako ne primanjkuje. Sekcija balinarjev ima dolgoletno tradicijo in poleg organizacije turnirjev na domačem igrišču redno obiskuje in uspešno sodeluje na turnirjih po obeh dolinah. V zimskem času se vsako sredo preganjamo za žogico v dvorani, ko igamo dvoranski hokej, medtem pa na balkonu dvorane poteka organizirana vadba za naše članice. Prav tako se vsak torek in četrtek vadbe vršijo tudi v Zadrušnem domu, v prostorih KS Zminec (vendar smo zaradi majhnega prostora omejeni s številom udeleženk). Veliko vlogo je v svojem času odigral tudi Avtokros, vendar je sekcija leta 2011 zaključila z delovanjem, za njimi pa je ostala bogata sled, tako po organizacijski, kot udejstvovani plati.

Pred leti je dvakrat izpeljal organizacijsko zelo zahteven projekt Loka MTB Maraton, še vedno živ in med njihovimi organizacijami najbolj odmeven pa je dogodek Živ Žav z otroškim oviratlonom. Živ Žav je bil lani izpeljan že sedmič in baje ne zadnjič.

Z omenjenimi akcijami negujejo svojo vas ter zbližujejo krajane, saj smatrajo, da jim predvsem druženja in povezovanja v teh časih močno primanjkuje.

Seveda se z veseljem udeležujemo tudi drugih športnih dogodkov v okolišu in po Sloveniji in jih tako podpirajo. Med člani so predvsem priljubljeni Najlepši in najtežji mali gorski maratonTek 4 mostovVzpon na LubnikMaraton FranjaMaraton AlpeKraški maratonIstrski maratonKBK trailVzpon na Blegoš,…

Seveda se z veseljem udeležujemo tudi športnih dogodkov v okolišu in po Sloveniji. Med člani so predvsem priljubljeni Trekingi po Sloveniji, Najlepši in najtežji mali gorski maraton, Tek 4 mostov, Vzpon na Lubnik, DM-ov tek, Maraton Franja, Maraton Alpe, MTB Maraton, Ljubljanski maraton, Kraški maraton, Bositek, KBK, Vzpon na Blegoš,…

Kot že v uvodu omenjeno društvo tudi gospodarno ravna z športnim igriščem. Trudi se, da je ta vseskozi urejen, dostopen in čim bolj uporaben. 2019 nam je uspelo premakniti tudi nov mejnik, saj smo po 15. letih pripeljali na igrišče elektriko. V letu 2020 pa bo urejena še razsvetljava igrišča in razpeljava elektrike po prostoru.

Za konec dodamo še zametke društva, ki so ustanovitveni člani: Bohinc Mimi in Janez, Belič Ida in Slavko, Kalan Nataša in Tine, Šorn Magda in Maksimiljan ter Zevnik Mojca in Aleksander. Društvu pa so do 2024 predsedovali: Zevnik Aleksander, Bokal Niko, Kalan Matic, Šorn Gorazd in Rupnik Jaka.

Društvo je vsem tem času v dobri kondiciji. S svojimi dejavnostmi združuje člane in krajane. Lepo skrbi za infrastrukturo – športni park in vzpodbuja vse generacije k rekreaciji, športu in medsebojnemu povezovanju.

Upamo, da smo se vam na kratko uspešno predstavili in vas vljudno povabimo – da se nam pridružite ter začnete utripati skupaj z nami.

Zgodovina

Ideja za ustanovitev športnega društva se je rodila Zevnik Aleksandru in Šorn Maksimiljanu na prvem kolesarskem maratonu 200 km alpskih cest leta 1996. Takrat so se po prevoženem maratonu zabavali omenjena dva in Gorazd Šorn, na vrtu gostišča Dežman na Kokrici. Ob podelitvi nagrad je med drugim dobilo pokal tudi društvo z največ udeleženimi člani na maratonu. To je bil prvi povod.
Kasneje je Aleksander zbral naslednje vaščane: Bohinc Mimi in Janez, Kalan Nataša in Tine, Šorn Magda, Maksimiljan in Gregor, Belič Ida in Slavko ter Zevnik Mojca in Aleksander, ki so ustanovitelji društva. Pod njegovim vodstvom so se začeli urejati papirji. Veliko mu je pri vsem tem pomagal Gorazd Šorn.
Na ta način je bilo športno društvo »Utrip« ustanovljeno l.1998, uradno v skladu s statutom društva pa je bilo ustanovljeno 11.01.1999. Prvi ustanoviteljski pohod na Lubnik je bil organiziran 17. junija 1999, s katerim je društvo pravzaprav začelo opravljati svojo pravo funkcijo. Takratni izvršni odbor pod vodstvom predsednika Aleksandra Zevnika se je trudil in opravil kar nekaj za člane nevidnih za društvo pa pomembnih nalog. Tako smo zaznamovali sam pričetek delovanja.

Takratnega predsednika je leta 2000 zamenjal Niko Bokal, ki še zdaj uspešno predstavlja športno društvo »Utrip«. Pri vseh ovirah pa mu uspešno pomaga izvršni odbor. Za časa njegovega mandata se je v Zmincu zgradilo košarkarsko in otroško igrišče ter balinišče. To je bilo mogoče le s takratnim močnim gradbenim odborom (Rupnik Jaka, Kalan Tine in Dolenc Janko), posebna zahvala gre tudi g. Stanetu Rupnik in Občinarjem, ki so prisluhnili našim željam. Za postavitev igrišča se v tem primeru zahvaljujemo vsem krajanom, ki so s denarnimi prispevki omogočili izvedbo izgradnje. Poleg postavitve športnega objekta se je v tem času uspešno prijel tudi

“Prešernov pohod na Zavrh”, ki poteka z leta v leto sedaj že v tradicionalnem duhu. Izvedeno je bilo nekaj veselic, kresovanj in tekmovanj različnih športov (floorball, košarka, kolesarjenje, balinanje ipd.).

Še za časa Zevnikovega predsedovanja se je ustanovila sekcija avtokros, ki samostojno deluje pod vodstvom športnega društva Utrip. Do leta 2010 je sekcija za avtokros redno organizirala dirko za državno prvenstvo v avtokrosu. Ima številne športne funkcionarje in sodnike, ki gostijo tudi na številnih avtomobilističnih hitrostnih tekmovanjih (rally, gorsko hitrostne dirke, ipd.),
poleg teh pa ima tudi voznika Iva Bokala, en del časa pa tudi Matijo Rakovca. Le ta sta osvojila razne dosežke, bila celo državna prvaka.Od leta 2010 do 2013 je društvo imelo nekaj krize s svojo aktivnostjo. Ker mladina ni bila pripravljena, da bi stvari prijela v svoje roke, obstoječe vodstvo pa je bilo izčrpano in brez volje, se je društvo zavilo v spanec in utripalo le kolikor je pač res bilo potrebno za njegov obstoj.V leto 2013 je društvo stopilo z novim rekom: »Čas za nove korake«. Srečanje za pripravo novega vodstva je bilo uspešno, skupščina (9.4.2013) je bila izpeljana po planih in tako so bili postavljeni novi temelji za izpolnitev novih ciljev.

V zadnjih letih (2013-2018) je bil poudarek predvsem na prenovi in ureditvi športnega parka. Zamenjali smo celotno ograjo, ki obdaja večnamensko igrišče v parku, le tega tudi na novo opremili s talnimi oznakami, prenovili koše, gole in klopice. Postavili smo plezalno steno, skrembni prostor za vso opremo, l.2018 smo izdelali še senčilo ob igrišču, na plezalni steni zamenjali plošče in pričeli s postopkom elektrifikacije igrišča. V letu 2019 smo igrišče priklopili na električno omrežje, leta 2020 smo uredili razsvetljavo igrišča in postavili več elektro omaric po območju igrišča. Leta 2022 smo obnovili črte na igrišču, stalno pa skrbimo za urejenost športnih površin in obnavljamo igrala in ostalo opremo.

Poleg vzdrževalnih del smo bili uspešni tudi na športno-rekreativnem področju. Pri vidnih dosežkih so najbolj odststopali člani: Manca Notar, Janez Uršič, Dragica Habjan, Žan Tušek, Gorazd Šorn, …  ki jim iskreno čestitamo!