V soboto (28.11.) je čas za Movember tek :D Tudi nekaj Utripovcev se bo odpravilo na ta predvsem družabni dogodek s poudarkom na zdravju moških - moškosti. Kdor se je prijavil in nam tega še ni zaupal, naj nam sporoči da se dobimo in dogovorimo tudi glede prevoza --> This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Movember – z brki proti raku na prostati!
Novembra odvrži britvico in se tako pridruži gibanju, ki združuje vse ljubitelje brkov v boju proti raku prostate.


Kaj je to movember?
Beseda Movember je angleška skovanka, in sicer iz besed moustache (brki) in november. Gre za gibanje proti diskriminaciji brkov, v duhu katerega si moški vsakoletno v novembru pustijo rasti brke in tako cel mesec zbirajo denar, ki je namenjen raziskovanju in preventivi proti raku na prostati ter drugim zdravstvenim težavam, ki prizadenejo moške. Movember torej ni samo hecno gibanje, ki bi moške spodbujalo k nošenju brkov, temveč »se gibanje zavzema tudi za izboljšanje splošnega zdravja vseh moških«.

Kako je nastal Movember?
Po navedbah na domači strani gibanja se je Movember kot ideja porodila skupini mladih moških leta 2003 v Melbourneu. Ti so želeli ponovno obuditi modo nošenja brkov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Kot izgovor naj bi jim novi stil služil kot orodje za zbiranje sredstev oziroma prostovoljnih prispevkov za raziskovanje raka na prostati. Od leta 2004 pa se v Avstraliji vsako leto v novembru organizirajo različne prireditve s ciljem zbiranja denarja ter informiranja javnosti o moških boleznih. Na prvem mestu stojijo preventivni ukrepi in boljše zdravljenje raka na prostati.

Na koncu meseca se vsi udeleženci Movembra udeležijo zaključne prireditve. V našem primeru se bomo udeležili Movember teka :D

Movember v Sloveniji
Tudi Slovenija ima svoje Movember gibanje, in sicer Movember SI. Na družabnem omrežju Facebook je bila ustanovljena skupina Movember SI – gibanje proti diskriminaciji brkov, ki ima že lepo število lajkerjev. Poleg vseh informacij o gibanju na njihovi Facebook strani najdeš tudi informacije o zaključni prireditvi, in sicer MOVEMBER.si 2011 Grand Finale, ki se bo odvijala 2. decembra v Cvetličarni v Ljubljani. Na zabavi bo izbran Naj Moški Movembra, zbrani denar pa bo podarjen “The Prostate Cancer Charity” v Veliki Britaniji, ker v Sloveniji zaenkrat še ni registrirane nobene podobne organizacije. Vendar odgovorni sporočajo, da obstaja želja, da se že drugo leto denar podari kakšni slovenski instituciji.

‪#‎MoBros